Kommenteeri

Koroonapiirangute tõttu toimub tänavu 1. mail üle-eestiline Teeme Ära talgupäev 2+2 vormis

Teeme Ära 2+2 talgupäeva meeskond kutsub üles kõiki eestimaalasi korraldama sel kevadel oma isiklik talgupäev pere ringis, et ohutust tagades ja kevadtöid tehes pakkuda üksteisele hoolimist, õlatunnet ning koostegemise rõõmu. Üle-eestiline talgupäev, mis traditsiooniliselt peetakse maikuu esimesel laupäeval, toimub tänavu 1. mail, järgides kehtivaid piiranguid ning 2+2 reeglit. Igaüks saab oma kodused talgutööd üles tähendada aadressile www.teemeara.ee ning postitada pilte teemaviitega #2x2talgupäev ja #teemeära2021.

Teeme Ära 2+2 talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juht Tarmo Tüür ütles, et kuna talgupäeva toimumine tavapärasel moel teisi kaasa kutsudes ei ole koroonaviiruse leviku tõttu võimalik, toimub tänavu Teeme Ära 2+2 talgupäev, järgides kehtivaid piiranguid ning 2+2 reeglit. „See tähendab, et innustame eestimaalasi talgupäeva raames ette võtma kõiki kevadisi töid ja tegemisi, mis on jõukohased teha kahekesi või pere ringis – olgu selleks aiatööd, kodune suurpuhastus või muu tarvilik. Rajada saab oma lilleniidu lapikese, putukahotelli või kompostikasti.“

Sel kevadel võtame tähelepanu alla igaühe looduskaitsega seotud tegevused ning toidu raiskamise vähendamise, eraldi paneme rõhku ohutule koostegutsemisele ja vaimsetele vitamiinidele. Nagu juba tavaks, saab igaüks talgupäeva raames ette võtta neid töid ja tegemisi, mis tema meelest vajavad just nüüd ära tegemist. Teeme Ära talgupäeva meeskonna tänavused üleskutsed seonduvad kõik hoolimisega – et hooliksime rohkem elukeskkonnast, toidust ja üksteisest.

Igaühe looduskaitse
Üheks tänavuseks üleskutseks on märgata ja toetada meid ümbritsevat elurikkust. Alustada võib erineval moel, kasvõi väikese kodumaiste lillede või maitsetaimede kasti paigutamisest rõdule, putukahotelli meisterdamisest, mõne niitmata lapikese jätmisest maja ümber, et seal saaksid õitseda niidutaimed ja neid tolmeldada putukad. Soovijatele saadame niidulillede seemnepaki, mille abil võib rajada aeda, külaplatsile või seltsimaja ette liigirikka niidulillede kasvuala – et luua silmailu, toidupaiku tolmeldajatele ja kasvukohta kodumaistele taimedele. Putukahotelli meisterdajaid innustab LHV Noortepank. Rohkem infot ja soovitusi igaühe looduskaitse kohta leiab talguveebist.

Talgupäeva meeskond innustab ette võtma töid ja tegemisi, mis on jõukohased pere ringis 
Foto: Kristjan Kaasik

Toiduraiskamise vähendamine
Rohetiigri algatusel pöörame tänavu tähelepanu toidu raiskamise vähendamisele. Oluliseks oskuseks on seejuures, kuidas anda uus elu meil kõigil igapäevaselt tekkivatele biojäätmetele – pärinegu need köögist või aiast. Kompostimine on looduslik protsess, mille käigus bakterid, mikroorganismid, seened ja vihmaussid loovad jäätmetest väärtusliku toitaineterikka mulla. Kompostikasti ehitamiseks pakub tuge Bauhof. Nõuanded kompostikasti ehitamiseks ja komposteerimisega alustamiseks on kirjas talguveebis.

Hoolime üksteisest
Üle aasta kestnud koroonaviiruse pandeemiast tulenevalt pöörame tänavu tähelepanu ka ohutusele ja turvalisusele, samuti vaimsele tervisele. Teeme seda kahel moel: esmalt pakkudes tuge, et talgud toimuksid 2+2 reeglit järgides võimalikult ohutult ka väikeses pereringis. Soovijaile on Apotheka välja pannud käte desinfitseerimisvahendi. Lisaks kogume talguveebi kokku asjatundjate soovitusi, et paremini toime tulla olukorras, kus pere ja kogukonna koostegemistesse on olude sunnil jäänud pikem paus. Nõuanded, kuidas toetada ennast ja inimesi enda ümber, kuluvad praegusel ajal meile kõigile marjaks ära. MTÜ Peaasjad vaimse tervise spetsialistid pakuvad välja erinevaid vaimseid vitamiine, mille seast saame valida endale sobivad. Teeme Ära talgupäeva meeskond usub, et turvaliselt korraldatud ühine mõtestatud tegevus on ka üks parimaid võimalusi üksteise märkamiseks ja toetamiseks praegusel keerulisel ajal.

Tänavune Teeme Ära 2+2 talgukevad saab hoo sisse aprilli lõpus ja kulmineerub maikuu esimesel laupäeval, 1. mail 2021. Kõik eestimaalased on oodatud oma kodustest talgutegudest märku andma Teeme Ära kodulehel www.teemeara.ee, et innustada teisigi üle Eesti.  

Teeme Ära talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha. Jätkuvalt on Teeme Ära talgupäeva eesmärgiks edendada vabatahtlikku tegevust ja aktiivset eluhoiakut, parandades seeläbi meie ühist elukeskkonda ning tugevdades kohalikke kogukondi. Tänavu lisandub talgupäeva laiemale missioonile üksteise märkamine ja toetamine, et hoolival moel luua rõõmu tegutsemisest ja värskes õhus viibimisest.

Teeme Ära 2+2 talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aktiivsete Kodanike Fond, Sigrid Rausing Trust, Rohetiiger, MTÜ Peaasjad, Apotheka, Bauhof, LHV Noortepank, Vizeum, Tele2 jt.

Lisa kommentaar

Email again: