Kommenteeri

Teeme Ära 2+2 talgupäev läks igati korda: rajati 784 lilleniitu, 447 kompostikasti ja 410 putukahotelli

Laupäeval, 1. mail peeti kõikjal üle Eesti perekeskset Teeme Ära 2+2 talgupäeva, mille raames tehti kokku 2283 erinevat talgutegu ja osales kümneid tuhandeid eestimaalasi. Talgupäev läks väga hästi korda: muude kevadtööde kõrval rajati 784 liigirikast lilleniitu, ehitati 447 kompostikasti ja meisterdati 410 putukahotelli. Eestimaalased on oodatud Teeme Ära talgupäeva egiidi all oma kevadisi talgutöid tegema veel kuni järgmise nädala lõpuni ning tegemised saab talgukaardile märkida 10. maini. Pilte ja videoid võib jagada teemaviitega #2x2talgupäev ja #teemeära2021.

Teeme Ära 2+2 talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et seekordne eripärastes tingimustes peetud talgupäev läks väga hästi korda. „See, millise hoo ja õhinaga inimesed igas Eestimaa nurgas täna koos lähedastega tegutsesid, on eriliselt südantsoojendav,“ lausus Tüür. „Talgupaikadest kogunenud muljed ja pildid näitavad, et talgupäev oli selles kevades nagu multivitamiin, pakkudes igale inimesele heaks enesetundeks hädavajalikku – koos tegutsemist, värskes õhus liikumist, õlatunnet, kuhjaga häid emotsioone ja palju muud, mida me kõik eluliselt vajame.“

Tüür lisas, et kui lugeda kokku talgupäeval üle Eesti rajatud lilleniidud, kompostikastid ja putukahotellid, võib kindlalt öelda, et putukatel tuleb hea suvi. „Sügav kummardus kõigile eestimaalastele, kes otsustasid talgupäeval kaasa lüüa, et kehtivaid piiranguid järgides oma koduümbruses vajalikud kevadtööd koos lähedastega ära teha ning anda ka oma panuse looduse heaks,“ lausus ta.

Kõige rohkem talgutegusid märgiti talgukaardile Harjumaal (665 talgutegu), kuhu rajati kokku 236 lilleniitu, 116 kompostikasti ja 114 putukahotelli. Talgutegude arvestuses järgnesid Tartumaa (205), Pärnumaal (198), Lääne-Virumaa (165), Saaremaa (143), Viljandimaa (131), Raplamaa (124), Võrumaa (107), Läänemaa (106), Ida-Virumaa (103), Järvamaa (89), Jõgevamaal (86), Valgamaa (77), Põlvamaa (62), Hiiumaa (20). Väljaspool Eestit märgiti talgukaardile kaks talgutegu (Soomes ja Prantsusmaal). Täpsema ülevaate tänavustest talgutegudest leiab talguveebist, tabel talguarvudega maakondade lõikes avaneb: http://bit.ly/2x2talgupaev_arvudes

Teeme Ära 2+2 talgupäeva meeskonna tänavused üleskutsed seondusid kõik hoolimisega – et hooliksime rohkem elukeskkonnast, toidust ja üksteisest. Tähelepanu all olid igaühe looduskaitsega seotud tegevused ning toidu raiskamise vähendamine, samuti ohutu koostegutsemine ja vaimsed vitamiinid. Talguveebist leiab soovitusi, kuidas ka pärast talgupäeva märgata ja toetada meid ümbritsevat elurikkust, kuidas vähendada toidu raiskamist ja alustada kompostimist, samuti kuidas pakkuda praegusel keerulisel ajal veelgi enam tuge oma lähedastele.

1. mail toimunud Teeme Ära 2+2 talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aktiivsete Kodanike Fond, Sigrid Rausing Trust, Rohetiiger, MTÜ Peaasjad, Apotheka, Bauhof, LHV Noortepank, Vizeum, Tele2 jt.

Lisa kommentaar

Email again: